tirsdag 25. februar 2014

Du er et svin!

Det er mandag.
En av våre (mange) hyggelige naboer sa en gang; "Mandag er suppedag."
Jeg er ikke enig.
Ved første blikk så kjøleskapet tomt ut og fryseren var full av kjedelig.
Så fant jeg den. Indrefilet. Av svin.

Svinekjøtt har ingen stor plass i mitt hjerte. Jeg er ikke glad i gris. Det beste jeg lager av svin er ribbe, og jeg liker mye bedre å lage ribbe enn å spise den. Men indrefilet kan gå.
Jeg kom på et gammel triks og rotet rundt i skuffer og skap for å se om jeg hadde det jeg trengte. Det hadde jeg. Så her er hva jeg gjorde:



Jeg la plastfolie ut på bordet og dekket det med bacon. Jeg pleier å bruke spansk spekeskinke men det var altså bacon jeg hadde. Pass på at rekken med bacon er like lang som indrefileten. Let`s face it; det blir svin i svin...


Så hadde jeg nykvernet pepper på baconet, og et tynt lag med parmesan. Jeg bruker en parmesan som er lagret i 22 mnd. Den er dyr, men hver lille ostebit er verdt hver eneste krone. Det er Italiensk gull!

Jeg skar fileten ren, dvs fjernet endel fett og hinner. Så hadde jeg litt salt (ikke for mye, da er faren for tørt svin stor. Og tørt svin...det vil ingen ha!) og nykvernet pepper på fileten og la den i en varm stekepanne for å gi den en stekehinne. I panna hadde jeg ca en spiseskje smør og like mye rapsolje.
Da stekehinnen var et faktum hadde jeg på et tynt lag med sterk sennep. Gjør dette med en gang, mens kjøttet er varmt, for da blir smaken med inn i kjøttet.


Omtrent på dette tidspunktet hørte jeg at noen gråt i stua. Foran tv. Det var min kjære ektemann som så finalen i Masterchef  USA 2013. Han er nok litt skadet av min matglede. Han er tålmodig, snill, lar meg prøve meg frem på kjøkkenet og en utrolig morsom fyr! Og han har et stort hjerte. Så denne finalen ble for mye for han. Så kjære; beklager at jeg gjør dette, men jeg vil vise alle der ute hvor god du er. Du har den største plassen i hjertet mitt. Så her er han. Med tårer i øynene; Min Knut Einar



Tilbake til maten.
Jeg pakket kjøttet inn i baconet ved å brette inn de korte endene først, så langsidene. Jeg bør ikke være nødt til å si dette, men man vet aldri; plastfolien skal altså ikke brettes inn. Den skal ligge utenpå. Når alt var stramt pakket sammen lot jeg hele pakka ligge i kjøleskapet en halvtimes tid.



Jeg er ny på dette, så det ferdige resultatet glemte jeg å ta bilde av :) Men jeg stekte fileten ved 100 grader til kjernetemperaturen var på 67 grader. Den steg til 68 grader etter jeg tok den ut, og en indrefilet på rundt 70 grader vil ha en rosa kjerne. Vil du ha den gjennomstekt må du la den nå 76 grader.

Sausen laget jeg ved å steke 2 sjalottløk og 2 fedd hvitløk møre i smør, ha i avkuttet fra fileten, og litt oksefond. Deretter hadde jeg på ca 3 dl vann og lot dette småkoke i ca 2 timer. Jeg silte basen og vet du hva jeg gjorde med basen? Jeg blandet den sammen med en pose TORO skysaus! Jeg bruker mye posesaus til hverdags, men jeg lager de ikke med vann, jeg lager de med en bare som denne. Sikkert både fy og skam på meg, men det funker.

Jeg laget en enkel blomkålpurè ved å koke et blomkålhode (oppdelt) mørt, kjørte det i stavmikseren sammen med fløte og smør og smakte til med salt og pepper. Målene på smør og fløte avhenger av hvor mye blomkål du har. Prøv deg frem. Pureen skal være jevn og passe tykk. Det klarer du.



Jeg hadde også aromasopp som jeg delte i fire, stekte i smør, MYE smør, saltet og pepret, og hadde en slump med fløte over. Kremet sopp på en blunk!


Det var altså mandagsmaten. Det er litt tidkrevende, men jeg er jo glad i å bruke tid på kjøkkenet.
Selve resultetet smakte bedre enn det så ut. Jeg er glad i farger på tallerken, så sleng med en brokkoli, lag søtpotetpurè, bruk rosenkål, lag en fargerik sidesalat. Finn noe som kan sette litt farge på retten.
Men jeg brukte det jeg hadde og smaken var slett ikke værst!
Mannen fikk tørket sine tårer og ble mett denne mandagen også :)

Siv Anitra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar