søndag 2. mars 2014

Jentesøndag og fiskesuppe

I dag har jeg hatt besøk av tre fantastiske damer og tidligere kollegaer fra Bekkestua Kanvas-barnehage! De skulle komme på lunch, og etter litt vurderinger frem og tilbake, bestemte jeg meg for å servere fiskesuppe. Fiskesuppe er smakfullt, veldig godt og en litt elegant rett å servere gjester.


Råvarene er valgfrie, og man kan bruke egne smakspreferanser hele veien. Jeg bestemte meg for å lage en kremet fiskesuppe, base av hvitløk, chili og ingefær, kokt med en god fiskekraft (Jacobs). Av hovedingredienser gikk jeg for gulrot, purre, fennikel, steinbit, reker, laks og blåskjell.

Fiskesuppe er i grunnen ikke noe hokus-pokus. Mange tror at den hjemmelagede varianten er vanskelig, men der er jeg uenig. Den lager seg selv, alt du må gjøre er å smake den til.



Du trenger:

- litt smør
- hvitløksfedd
- sjalottløk eller vanlig løk
- chili
- fersk ingefær
- god fiskekraft
- vann
- litt hvitvin
- gulrot
- purre
- fennikel
- laksefilèt
- steinbitfilèt
- reker
- blåskjell
- fløte
- salt og pepper
- fersk basilikum og gressløk


1. Det første som må gjøres, er å finhakke hvitløk, sjalottløk og chili. Fres dette i en kjele med smør, og riv litt fersk ingefær oppi. Bland godt, og hell på ca 2 dl vann når det har frest seg blankt.




2. Mens blandingen i kjelen småputrer i noen minutter, kutter du opp grønnsakene i passe størrelse.



3. Tilsett fiskekraften og litt hvitvin i kjelen, og la det fortsette å småkoke, slik at hvitvinen får fordampet og lagt igjen den gode smaken.

4. Del opp fisken i terninger, slik at den er klar til å tilsettes i suppa. Rens blåskjellene og kast de som er ødelagte. Legg dem i en kjele med litt vann i bunnen, og damp under lokk til skjellene har åpnet seg.

 


5. Tilsett grønnsakene i suppa, og kok opp. De trenger bare noen få minutter før de er møre og ferdige.

6. Tilsett deretter fløte etter eget ønske (ca 2-3 dl er passe synes jeg - kommer an på hvor stor porsjon du lager), tilsett finhakkede urter, samt salt og pepper, og kok opp på nytt. Smak til underveis, slik at det er balanse i smaken.

7. Skru av plata. Tilsett fisken først, og la den trekke i noen få minutter (3-4). Suppen skal ikke koke nå! Tilsett deretter rekene og blåskjellene. Jeg pleier å ta ut "innmaten" i blåskjellene og ha dem direkte i suppa, men spar noen til pynt!

Og der har du en frisk, god fiskesuppe med mye smak og herlige råvarer :)





-Ida-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar