søndag 2. mars 2014

Blåskjell

Som sjømatelsker, er blåskjell et viktig bidrag i min matverden, enten det er i fiskesuppa eller som egen rett. Det jeg raskt lærte meg da jeg begynte å tilberede blåskjell selv, er at det er visse regler som er viktige å overholde. Disse vil jeg dele med deg, slik at du vet hva du skal gjøre når du også vil prøve deg på disse lekre godbitene fra havet. :) 





Ferske blåskjell er for tiden tilgjengelig i de fleste matbutikker med ferskvaredisk. De selges i nett på 1kg, men jeg pleier å spørre om å få halvparten, spesielt hvis det er til suppe. 1kg blåskjell er mange blåskjell! 

Det første du må huske på når du kjøper blåskjell, er at de ikke skal pakkes inn i lufttett embalasje, f.eks. en knyttet pose. Da dør de, nemlig. Pass på at posen er åpen, eller la de ligge i nettet. 

Rensing av blåskjell er i grunnen ganske enkelt. De bør skrubbes fri for ting og tang fra havbunnen, og dette skal gjøres i kaldt vann. Hvis skjellene er åpne, dunker du de lett mot vasken/benken. Hvis de lukker seg er de friske. Forblir de åpne etter ca 1 minutt er de døde, og skal kastes. Kast også skjell som er ødelagte eller skadde. 

Når skjellende dampes, skal de åpne seg. De bør ikke dampes etter at de har åpnet seg helt, da blir de fort tørre og litt seige. De skjellene som ikke har åpnet seg, skal kastes. 

Ps! Det kan være kjekt å unngå å spise den lille biten som gjør at skjellmaten er festet til skjellet. Dette er en muskel, og kan kjennes litt hard å tygge. 




-Ida-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar