lørdag 15. mars 2014

Hjemmelagede vårruller

Asiatisk mat er helt klart en av mine favorittretninger når det gjelder smak. Ikke minst er det veldig enkelt å tilberede - stort sett.
I min snart 10 år lange sushikarriere, har jeg nesten alltid startet et sushimåltid med vårruller som forrett. Det er smakfullt, krispy og utrolig godt.

Vårruller kan serverers på mange ulike måter, med mange ulike smaker og konsistenser. De kan være ferske, frityrstekte eller ovnsstekte. De kan inneholde fisk, fugl, kjøtt, grønnsaker, nudler - det er helt opp til deg selv. Selve vårrull-arket er enten et rispapir eller en slags tynn deig, f.eks. filodeig. Du får tak i ulike varianter av både rispapir og deig på asiatiske matbutikker. I de fleste matbutikker får du kjøpt Blue Dragons vårrullark av rispapir, og vanlig filodeig.

Personlig foretrekker jeg de friterte vårrullene, og da med en form for kjøtt inni. 

Det du trenger for 16 stk gode, smaksrike vårruller er:

16 vårrullark
ca 300g kjøttdeig (kylling/svin/storfe)
2-3 hvitløksfedd, finhakket
1/2 løk, finhakket
1 chili uten frø, finhakket
1-2 gulrøtter, i små, tynne strimler (evt. revet med rivjern)
ca 100-200g hodekål, i tynne strimler
ca 2 ss finrevet, fersk ingefær
300g glassnudler
4 ss østerssaus
1-2 ss soyasaus
1-2 ss fiskesaus
1 ss sesamolje
fersk koriander
fersk basilikum
salt og pepper
1 egg
frityrolje (solsikkeolje fungerer også, men holder ikke futten til fritering av så mange ruller uten å bytte olje)
 

Dette gjør du:

1. Skjær kål og gulrøtter i tynne strimler. Finhakk løk, hvitløk og chili.

2. Legg glassnudlene i en kjele med vann, og gi de et raskt oppkok (noen sekunder holder). Sil av, skyll med kaldt vann, og klipp opp nudlene i små biter.




3. Varm litt olje i en stekepanne, og brun kjøttdeigen sammen med løken.

4. Tilsett kål og gulrøtter, og stek til det begynner å mykne. Tilsett chili, hvitløk og revet ingefær. Rør godt, og la dette frese litt til alt har myknet. Tilsett deretter nudlene. Bland alt godt sammen.




5. Tilsett østerssausen, soyasausen, fiskesausen og sesamoljen.

6. Vend inn finhakkede urter og smak til med salt og pepper.

7. Hell alt over i en langpanne, og sett dette et sted hvor det kan kjøles ned. Jeg pleier å sette det ute.

8. Ved bruk av rispapir, finn frem en bolle med lunkent vann og et rent kjøkkenhåndkle. Bløtlegg ett og ett ark. Legg det myke arket på kjøkkenhåndkleet, og glatt det helt ut. Legg på 3-4 ss med fyll litt inn på arket. Rull arket stramt over fyllet, og brett inn endene. Rull helt sammen, og "lim" fast med pisket egg.
Dette gjør du med alle vårrullene.










9. Varm olje i en wok, stekepanne eller god kjele. Det bør stå olje noen cm opp på kanten. Finn frem en brødbit, og slipp den oppi oljen. Hvis det freser godt rundt brødbiten, er oljen varm nok.
Legg i vårrullene (begynn gjerne med èn og èn, og prøv deg frem på steketid og teknikk).
OBS! Rispapiret kleber seg sammen hvis to vårruller kommer borti hverandre.
Snu vårrullene ofte, slik at de blir jevnt stekt.



10. La vårrullene renne av på et stykke kjøkkenpapir.

Tips! Skal du fritere mange vårruller, kan det være lurt å legge alle inn i stekeovnen for litt oppvarming og "oppkrisping" før servering. De blir litt slappe av å ligge fremme. Sett ovnen på grillfunksjon (ca 150 grader), og sett brettet med vårruller litt langt ned i ovnen.


Serveres med sweet chili-saus og annet valgfritt tilbehør, for eksempel ris. Jeg valgte å gå for en enkel avovado/tomatsalat.

Dessverre ble vårrullene litt brent da jeg hadde på litt for sterk varme på grillfunksjonen i stekeovnen etter fritering, men godt ble det allikevel. :)

Bon apetit! 



-Ida-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar