lørdag 1. mars 2014

Tomater!

Ah, tomater. Friske, syrlige, søte, faste, myke, saftige tomater. De passer til det meste, og smaker helt ulikt når man tilbereder de på ulike vis. I tillegg er de fulle av A -og C-vitaminer og har høyt antioksidantinnhold.  
Ps! Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskapet! Der mister de smak, blir fortere slappe og preger de andre grønnsakene i skuffen. Oppbevar de heller på kjøkkenbenken, så har du gode, friske tomater i et par dager ekstra :)


Personlig kjøper jeg stort sett cherrytomater, og da går jeg for typen Dulcita. De er søte og herlige, og litt dyrere - for smakens skyld. Disse bruker jeg til brødmat, i salaten og som tilbehør til middagen. I tillegg er de en sunn og supergod kveldssnack :) 

Skal jeg derimot lage en rett av tomater, går jeg for de større tomatene, enten bifftomater eller plommetomater. For eksempel lager jeg en deilig, hjemmelaget tomatsuppe med disse tomatene, men blander de med hermetiske: 


Frisk tomatsuppe 

2 hvitløksfedd
2 sjalottløk
1/2-1 rød chili (avhengig av hvor sterk du liker maten)
1-2 bokser med gode, hermetiske tomater
ca 500g ferske tomater (i terninger)
2 ss tomatpurè 
ca 6-8 dl kyllingkraft/buljong/fond
salt 
pepper 
fersk basilikum


1. Fres først finhakket sjalottløk i litt olje eller smør til den er blank. 
Tilsett deretter hvitløk og chili. 

2. Tilsett tomatpurè, og la det surre litt i kjelen. Dette lar smakene til tomatpurèen å slippe løs. 

3. Tilsett deretter de hermetiske tomatene og de ferske tomatene. Bland alt godt, og la det surre i et par minutter. 

4. Bruk det du har av kraft eller buljong, og ha det i kjelen. Rør godt, slik at alle smakene slippes løs og blandes med hverandre. 

5. La alt koke i ca 15 minutter. 

6. Bruk en stavmikser for å blande alt sammen, slik suppen blir jevn og klumpefri. 

7. Sil suppen for å få den jevn og fin. Skallet til de ferske tomatene er greit å få ut av suppa (hvis du ikke har flådd de før de hadde de i), så det er absolutt anbefalt å sile. 

8. Hell suppa tilbake i kjelen, smak til med salt og pepper, og tilsett finhakket basilikum. La suppa få et raskt oppkok, og servèr :)

Ekstra godt:

- litt fløte kan tilsettes før siste oppkok, for å få en mer kremet smak og konsistens.
- krutonger gjør smaksopplevelsen litt ekstra god, for de som liker krutonger. 
- strø gjerne litt parmesan på toppen, og pynt med ferske basilikumblader.



-Ida- 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar